Ayo~ Tutaj Bandur ;3 Jakoś tak mnie natchnęło na notkę o jedzeniu, dlatego dzisiaj będziecie mogli poczytać o dango. Czym jest ten japoński przysmak? Przekonajmy się ^^
Dango - tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej. Często serwuje się je, jako dodatek do zielonej herbaty. Dango jadane są przez cały rok, na różne sposoby w zależności od pory roku. Zazwyczaj podaje się je po 3-4 sztuki nabite na szpadkę. Japończycy zazwyczaj posiadają kilka lub kilkanaście wersji jakiegoś dania i tak samo jest w przypadku dango. Ich nazwy pochodzą od użytych przypraw.
- anko-dango - zrobione z popularną w Japonii słodką pastą z czerwonej fasoli azuki
- botchan-dango - dango w trzech kolorach, które barwione jest czerwoną fasolą, jajkiem i zieloną herbatą
- chichi-dango - lekkie, słodkawe, zazwyczaj są deserem
- denpun-dango - wersja z wyspy Hoddaido, kluski są zrobione z mąki ziemniaczanej
- goma-dango - z dodatkiem ziaren sezamu, kluski są jednocześnie słone jak i słodkie
- hanami-dango - jedzone w czasie hanami (ten sam rodzaj klusek co botchan)
- kina-ko-dango - podawane z mączką zrobionej z opiekanej soli
- kushi-dango - dango na patyku
- mitarashi-dango - polane syropem z sosu sojowego, cukru i skrobi
- teppan-yaki-dango - również na patyku o smaku potraw smażonych na żelaznej patelni (jakkolwiek to smakuje xd)
[Kilk by powiekszyć] |
Dango stało się naprawdę bardzo popularne. Często pojawia się w wielu anime czy mangach, przez co łatwo jest rozpoznawalne wśród fanów azjatyckiej kultury. Myślę, że najbardziej znane dango znalazło swoje miejsce w anime "Clannad". Pochodzi nawet z niego urocza piosenka, która stanowi ending.
~~~~~
Co prawda notka była krótka, ale mam nadzieję, że się wam podobała ;)
Czytajcie, komentujcie, głosujcie w ankiecie
See you soon!
Bandur ;3
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Jeżeli przeczytałeś/łaś post podziel się swoją opinią w komentarzu ^^ Jest to dla nas bardzo ważne ;)
+ Informujemy, że mamy włączoną moderacje, więc nie martwcie się, jeżeli komentarz nie zostanie od razu opublikowany na stronie. Po naszym zatwierdzeniu pojawi się on pod postem.