Hej~ W środowy dzień pisze dla was Bandur ;3 Dzisiaj jest moja kolej, na napisanie dla was czegoś fajnego. Postanowiłam, że tym razem zajmiemy się tym, co wszyscy kochają, a mianowicie jedzeniem ^^. Tak więc zapraszam~ Let's start.
Miso-shiro. Co to takiego? Może już kiedyś spotkaliście się z tą nazwą np. w anime, albo podczas oglądania dram z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przyjrzyjmy się zatem temu osobliwemu posiłkowi.
Skąd się właściwie wzięła? Prawdopodobnie powstała w Chinach ok. 500 roku p.n.e. Do Japonii przywędrowała razem z religią buddyjską, co zapoczątkowało historię zupy, jako japońskiego specjału. Już wtedy jej skład był inny od pierwowzoru, bowiem wtedy składała się ona z soi, zboża, wody, alkoholu i soli. (Trochę ubogo...)
Miso jest spożywana praktycznie codziennie w roli dodatku do posiłków (w tym również do śniadania). Sporządza się ją na bazie "dashi' z dodatkiem pasty sojowej nazywanej miso oraz mnóstwa innych składników. Zmieniają się one w zależności od upodobań i regionu, w którym jest spożywana. Najczęściej dodaje się do niej tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Według tradycji dodatkowe składniki powinny odzwierciedlać aktualną w czasie przyrządzania porę roku, korzystając przy tym z sezonowych warzyw i ryb. Dla Japończyków ważne jest także to, aby smaki ze sobą kontrastowały.
Zupa ta należy do żywności fermentującej tak samo jak ser. Do jej wykonania potrzeba jest ugotowana na parze soia z Koji (sfermentowanym ryżem, który ma pomagać w trawieniu) i sól. Istnieją różne rodzaje, bo Koji można połączyć też z ryżem czy pszenicą.
* Kome-Miso -> tutaj używamy najbardziej popularnej wersji, o której wspominałam na początku.
* Mugi-Miso -> do jej wyrobu używamy sfermentowanej pszenicy, która najczęściej jest używana w zachodnio- południowej części Japonii takich jak region Kyushu, Shikoku i Chugoku.
* Mame-Miso -> ze sfermentowanej soi. Najpopularniejsza w regionie Chubu.
* Aka-Miso - najbardziej popularna
* Shiro- Miso - nadaje zupie lekko słodkawy posmak. Używana jest do przyrządzania posiłków w regionie Kyoto.
* Hacho-Miso - jest znana jako "bogaty smak" Miso i świetnie nadaje się do mięsnych posiłków
Jest jeszcze wiele podstawowych składników, ale zajmijmy się najbardziej popularnymi. Oczywiście warto zacząć od Tofu. Stanowi ono kontrast z soją. Najczęściej wybierane jest gładkie i białe. Jest też Aburaage Tofu - kroi się je na cienkie paski i smaży w głębokim oleju. Dalej w zupie znajdą się wodorosty Wakame, które są zakonserwowane w soli. Używa się ich dopiero po przepłukaniu w wodzie. Por nadaje kolor naszej zupie. Jeżeli chodzi o ryby to popularne są skorupiaki - małże oraz mięso sardynek w kształcie kulek. Używane są też jajka oraz mięso, ale wszystko zależy od smaku jaki chcemy uzyskać.
Wróćmy jeszcze na chwilę do koncepcji zupy na cztery pory roku. Znalazłam przykłady dodatków, więc przyjrzyjmy się, co też Japończycy umieszczają w Miso-shiro.
Wiosna~
Dzikie rośliny (które zakwitły)
Zielone liście
- Kwiat rzepaku
- SERI- czyli pietruszka
- Pędy bambusa
- FUKI- czyli podbiał
- Wiosenna kapusta
Lato~
Rośliny, które urosły na słońcu
- Dynia
- Bakłażan
- Okra
- Fasola szparagowa
Jesień~
Warzywa okopowe i grzyby (tzw. smak ziemi)
- Ziemniaki
- Słodkie ziemniaki
- Rzodkiewka
- Grzyby Shiitake lub Shimeji
Zima~
Zielone liście (które zyskają słodki smaki, kiedy nadejdzie mróz)
- Kapusta pekińska
- Rzepa
- Por
- Szpinak
Tak więc zupa mniej więcej się przedstawia~ Może nie wszystkie składniki brzmią zachęcająco, szczególnie kiedy przeczytaliście słowo "sfermentowany". Osobiście udało mi się spróbować Miso w Hana Shushi. Uwierzcie mi była naprawdę pyszna, ale... niesamowicie słona. W tej mojej były jedynie wodorosty i białe tofu w formie dodatków, więc bez szaleństw. Polecam wam jednak spróbowanie, tego japońskiego specjału.
Jeżeli chcielibyście sami taką zupę przygotować wystarczy poszukać w internecie. Znajdziecie tam sporo przepisów ;3
Do zobaczenia wkrótce!
Bandur ;3
Wygląda pysznie! *o*
OdpowiedzUsuń